През далечната 1913 година в малко село в сърцевината на Урал се ражда Герман Коробов. От ранна възраст руснакът се отличава с находчив ум и влечение към конструирането на странни съоръжения. Червената армия и новата съветска власт проявяват интерес към любознателността на Коробов, като той постъпва в институт и започва кариерата си на оръжеен конструктор.

Наричан "конструктора на бъдещето" всичките карабини, създадени от руснака имат изключително необичаен вид и конструкция. Коробов създава първият съветски булпъп автомат и карабина с три цеви.

Вижте футуристичните оръжия на Коробов >> >> >>

Вниманието към детайла и външния вид контрастира с обичайната традиция съветските конструктори да обръщат внимание единствено на функционалността.

Може би най-любопитната история обаче е свързана с факта, че една от автоматичните пушки на Коробов е можела да стане основното оръжие на СССР и Източния блок. В крайна сметка Коробов е изпреварен от Калашников, чийто дизайн печели, а днес АК-47 и разновидностите му са сред най-разпознаваемите и масови автомати в света.

Това мотивира Коробов да създаде оръжие, което да превъзхожда АК-47.

Фактите са, че всички автомати и карабини създадени от руснака превъзхождат АК-47 по точност, лекота и по-нисък откат. Нито едно от оръжията обаче не влиза в масово производство.

Причината е, че технически изпипаните карабини на Коробов са по-трудни и скъпи за масово производство. Освен това те се провалят на тестовете за устойчивост като стрелба без смазване, стрелба със "замръзнало" оръжие, стрелба с горещо оръжие, потапяне в блатна кал и стрелба със "замърсено" оръжие.

Футуристичните конструкции на Коробов просто не са съобразени с бруталната действителност на войната и грубият и непохватен характер на много от войниците, коментират специалистите.

"Коробов е първият съветски инженер, показвал оръжие, което е техническо по-добро от "Калашников". То обаче няма характеристиките за масов армейски автомат", отбелязва Максим Пепенкер, оръжеен историк и автор на книги по темата за автоматите.