Американската космическа агенция НАСА събира екип от частни компании, които да подпомогнат програмата за кацането на Луната на САЩ за първи път от 1972 г. насам. След като възложи на SpaceX задачата за самото лунно кацане, агенцията насочва вниманието си към роувърите, които ще оперират на място.

НАСА избра компаниите General Motors и Lockheed Martin да разработят лунните превозни средства за програмата "Артемида". Основната цел е да се даде възможност на астронавтите да пътуват по-далеч по територията на земния спътник от всякога. Това не е лесна задача, като се има предвид скалистият лунен терен, осеян с кратери от астероиди и угаснали вулкани.

Превозните средства, които предстои да бъдат създадени, трябва да са електрически и да имат опцията за автономно шофиране. Друг любопитен факт е, че Американската космическа агенция държи да работи по проекта само с компании от САЩ.

Припомняме, че името на мисията "Артемида" е дадено в чест на древногръцката богиня, сестра на Аполон. Неговото име пък бе използвано за първата лунна програма на САЩ през 60-70 години на миналия век. Артемида е сестра близначка на Аполон и е богиня на Луната. Името ѝ ще бъде използвано за програмата за завръщането на американски астронавти на естествения ни спътник до 2024 година. Очаква се тогава на неговата повърхност за пръв път да стъпи и жена.