Германия може би няма да налага забрана за 5G технологията на Huawei, тъй като управляващата коалиция и Бундестагът са далеч от консенсус по този въпрос, съобщава "Ройтерс".

САЩ и администрацията на Доналд Тръмп оказваха няколкогодишен натиск над европейските си съюзници да забранят телекомуникационните технологии на Huawei под предлог, че те са заплаха за националната сигурност. Доказателства за това липсват, а експертите смятат, че битката на Щатите против Huawei e само ход от икономическата война, която Вашингтон предприе срещу Пекин.

Някои европейски страни, като Великобритания се поддадоха на натиска. Други, като Швеция блокираха забраната по съдебен ред, като дори шведският телекомуникационен гигант и пряк конкурент на Huawei - Ericsson се обяви в защита на китайската компания.

"Това противоречи на принципите за свободна търговия и ограничава конкуренцията. Забраната на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи в Европа ще доведе до сериозно технологично изоставане", заяви Бьоре Екхолм, главен изпълнителен директор на Ericsson преди няколко дена.

Навлизането на 5G е важно за по-бързото икономическо възстановяване на Европа от пандемията. Технологията ще позволи много повече професии да се вършат дистанционни и ще доведе до по-добри нива на автоматизация в различни сектори.

На този фон позицията на Германия е колеблива. От една страна, външният министър от Германска социалдемократическа партия има твърди позиции срещу Пекин, докато канцлерът Ангела Меркел желае да запази добри търговски отношения с Китай.

Позицията на телеком операторите в страната е, че една подобна забрана би струвала милиарди. Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland твърдят, че отказът и замяната на оборудването на Huawei ще са не само скъпи и бавни, но ще засегнат и потребителите.

Експерти посочват, че телекомуникационното оборудване на китайската компания изпреварва технологично своите конкуренти с поне няколко години, като освен това антените ѝ са близо два пъти по-леки и лесни за монтиране.

Германия ще трябва да постигне консенсус в рамките на правителството и да определи дали Huawei представлява заплаха за националната сигурност. Предвидено е създаването на работна комисия, която да определи механизми, показващи дали може да се има доверие на компанията. Ако консенсус не бъде постигнат, с въпроса ще се занимаят директно министрите.

Експертите настояват въпросът да се реши не по политически начин, а на база дали съществуват доказателства, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност.

Това би било победа за Huawei, тъй като няма никакви доказателства, че оборудването на компанията крие рискове за националната сигурност, твърдят от "Ройтерс".

Очаква се Германия да е една стъпка по-близо до решението си по въпроса през декември, когато кабинета на Меркел трябва да гласува одобрение на законови текстове, които да положат основата на създаването на специалната комисия.