Германското правителство няма намерение да забранява доставките на телекомуникационно 5G оборудване от Huawei, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според доклада Федералната служба за сигурност на информацията (BSI) ще извърши проверка на 5G технологията за одобрение, а в Закона за далекосъобщенията ще бъде прието допълнение за сигурността, съобщават от германското правителство.

Според доклада понятието "политическа надеждност" ще бъде част от закона.

Производител може да бъде отхвърлен за одобрение, въпреки проверка на безопасността от страна на BSI, само ако Канцлерът, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и Министерството на икономическите въпроси взаимно повдигнат притеснения относно доставчика на основата на "политическа надеждност".

Това обаче е практически невъзможно, тъй като Федералната канцелария и Федералното министерство на икономиката многократно са се изказвали против изключването на Huawei само на основание, че това е китайска компания.

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер също е против изключването на Huawei от разширяването на 5G в Германия.

Множество направени проверки доказват, че оборудването на Huawei е напълно сигурно и няма никакви пропуски или задни вратички.

Експертите изтъкват, че преди около година дори Доналд Тръмп бе споменал, че може да махне санкциите си, ако подпише изгоден търговски договор с Китай. Това само по себе си означава, че обвиненията срещу Huawei са изцяло политически мотивирани с цел "извиването на ръцете" на Китай при преговорите. Последвалия развой на събитията само показа, че администрацията на Тръмп поведе война не само срещу Huawei, а срещу всички китайски технологически разработчици. Целта е САЩ да не допусне азиатската страна да се превърне в най-голямата икономика и да измести Вашингтон от позицията му на геополитически хегемон.