Израелската компания "Спейс Ай Ел" (SpaceIL) планира да изстреля космическия апарат "Берешит-2" до Луната през първата половина на 2024 година, съобщиха световните информационни агенции. Компанията направи съобщението в Туитър.

Мисията ще се състои от два модула за кацане, всеки от които ще провежда експерименти върху лунната повърхност, както и орбитален апарат, който ще остане на орбита няколко години, се казва в съобщението.

Проектът беше представен и от израелския президент Реувен Ривлин. Според неговата пресслужба "Спейс Ай Ел", в сътрудничество с компанията Израелски авиокосмически индустрии, Израелската космическа агенция и министерството на науката и технологиите, инициира проекта "Берешит-2", в рамките на който ще бъде изпратен в космоса вторият израелски космически апарат. Седем държави са проявили интерес да се присъединят към проекта.

Изграждането на първият космически апарат "Берешит" започна за конкурса Google Lunar X Prize за 2011 г. През март 2018 г. проектът беше изоставен, но "Спейс Ай Ел" продължи да работи върху лунния апарат. Цената на мисията беше около 100 милиона долара. На 21 февруари 2019 г. американската компания "Спейс Екс" изстреля "Берешит" към Луната. На 5 април апаратът навлезе в лунна орбита и Израел стана седмата държава, чийто апарат достигна до естествения спътник на Земята.

"Берешит" се разби на 11 април 2019 г. при кацане на Луната. Няколко дни по-късно представители на "Спейс Ай Ел" обявиха началото на работата по проекта "Берешит-2"