Скоро възстановеният Голям адронен колайдер (LHC) ще бъде "подсилен" до рекордната енергия от 13.6 трилиона електронволта (TeV). Повече от тригодишни хардуерни и софтуерни подобрения ще позволят на най-мощния ускорител на частици в света да продължи да работи още около 4 години, предоставяйки недостижим потенциал за нови открития.

Вижте кадри от Големият адронен колайдер >> >> >>

Проектът, който се ръководи от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), се изпълнява от април, но постепенно ще бъде увеличен до максимален капацитет, тъй като машината LHC и нейните инжектори са пуснати в експлоатация, за да работят с нови високоинтензивни и високоенергийни лъчи, съобщи Интерфакс.

Това ще позволи на учените да изследват природата на Хигс бозона "с безпрецедентна точност чрез нови канали". Те ще могат да изследват и други недостъпни досега процеси и да подобрят точността на измерванията, за да отговорят на въпроси като естеството на "асиметрията" на присъствието на материя и антиматерия във Вселената. Освен това ще бъдат изследвани свойствата на материята при екстремни температури и плътности и ще се търсят "кандидати" за тъмна материя - както чрез пряко търсене, така и чрез прецизни измервания на свойствата на вече известни частици.

Според ЦЕРН, Хигс бозоните ще бъдат допълнително проучени, и по-специално възможността за разпадането им в частици от тъмна материя. Програмата за изследване на сблъсъците на тежки йони е планирана за изучаване на кварк-глуонната плазма - вещество, за което се смята, че е съществувало 10 секунди след Големия взрив, който според съвременния научен модел е довел до формирането на Вселената.