С всеки изминал ден, развитието на коронавируса в глобален мащаб влиза все по-често и в технологичните новини. Това с пълна сила се отнася и за Китай, където все още производствените мощности работят на много нисък капацитет.

Във връзка с това Google започват спешно преместване на производството на различни хардуерни компоненти от Китай във Виетнам. Като причина за това се обявява развитието на коварната болест, но сред причините е и търговската война между САЩ и Китай.

На първо време става въпрос най-вече за производството на смартфоните Pixel, като от Google вече са се свързали с различни свои доставчици и са пренасочили оборудването на продуктовите си линии към територията на Виетнам. Това със сигурност трябва да завърши преди началото на април, когато ще трябва да започне производството на новия Google Pixel 4a, а непосредствено след това на продуктовите линии трябва да бъде качен и Pixel 5, влизащ в ролята на флагман.

Въпреки оттеглянето си от Китай, компанията все пак ще продължи да поръчва повечето хардуерни компоненти именно от там, най-вероятно защото не може да се намери алтернатива за толкова кратко време.

Важно е да отбележим, че серията Pixel не се радва на особен потребителски интерес в Европа, като търсенето на устройствата е по-голямо в САЩ.