Google обяви, че е на прага на създаването на общообхватен изкуствен интелект. Това е предполага възможност за научаване и управление на множество различни задачи.

Водещият изследовател на подразделението DeepMind на Google д-р Нандо де Фрейтас смело заяви, че "играта е свършила" и че с мащабирането на AI ще се извърши преход към AGI (Artificial General Intelligence), предава Futurism.

Именно DeepMind е едно от местата, където учените се опитват да постигнат всеобхватен изкуствен интелект. На практика той ще може да придобие свръхразум, ако се захрани с достатъчно големи и всеобхватни бази с данни.

Подобен изкуствен интелект ще може да се използва за най-различни задачи, без необходимост от програмиране от нулата. Той ще може да се учи едновременно на различни неща и на практика би приличал на изкуствения интелект от филмите.

Постигането на AGI е цел номер едно на учените още от миналия век. Реализирането на подобен алгоритъм се оказа по-трудно от очакваното, защото според много прогнози всеобхватният изкуствен интелект трябваше вече да е постигнат.

Смята се, че именно огромното количество бази с данни за всеки един аспект от живота ще улесни създаването на AGI. Не всички обаче са толкова ентусиазирани. Мнозина учени считат, че подобен изкуствен интелект може да представлява екзистенциална заплаха за човечеството.