Google редовно помага на американските правоприлагащи органи да улавят престъпници, като им дава информация за своите потребители, както и като разкрива тяхното местоположението, съобщава в. "Ню Йорк Таймс". Според публикацията, полицаите и ФБР получават данни не само за заподозрени, но и за всички потребители на Google, които са близо до местопрестъплението.

Органите на реда в САЩ могат да поискат от Google данни за всички телефони, които са се намирали в района на престъплението. Първоначално Google разкрива само тяхното местоположение. След това полицията селектира тези потребители, които представляват интерес за разследването, и изисква информация за тяхното движение.

Едва след като полицията състави списък с потенциалните заподозрени и свидетели, Google трябва да разкрие пълната информация за тези потребители.

Според публикацията полицията започна да използва услугата за проследяване на местоположението на потребителите на Google през 2016 г. Анонимен служител на компанията заявява пред вестника, че корпорацията получава 180 иска за разкриване на данни от органите на реда седмично.

Разкритията предизвикват притеснения, защото събраната от Google информация може да се използва не само срещу криминални престъпници, а и срещу щатски или чужди граждани, които са се оказали интересни за разузнавателните служби на САЩ.

Google знае местоположението на всеки един Android телефон

Снимка: Google

Американските правоприлагащите органи обаче разкриват, че благодарение на технологията са се разкрили извършителите на множество престъпления, включително убийства. Последният подобен случай става известен с това, че откриването на извършител на убийство от Аризона би било напълно невъзможно без помощта на Google.