Холандската авиокомпания KLM финансира разработването на икономичен пътнически самолет, чийто дизайн ще бъде революционен. Конструкцията ще е V-образна, а пътниците ще бъдат разположени в крилете на самолета, разкриват представените снимки.

"Наречената от нас машина Flying-V ще има по-ниско въздушно съпротивление, спрямо А350. Това означава, че Flying -V се нуждае от по-малко гориво за същото разстояние", разкрива д-р Рьолоф Вос, ръководител на проекта в Техническия университет в Делфт

Футуристична форма ще направи Flying V по-лек и по-аеродинамичен, казват от KLM.

Авиодизайнерите твърдят, че ще се нуждаят от 20% по-малко гориво в сравнение с Airbus A350, като подобно на него ще има около 314 пътнически места. Размах на крилата ще бъде същия, като на Airbus A350, което означава, че революционният самолет ще може да побере същите врати, писти и хангари. Flying-V ще може да пътува на по-дълги разстояния, да е по-икономичен и по-щадящ околната среда.

Вижте как изглежда самолетът >> >> >>

Тестови прототип на самолета ще бъде готов още тази есен, казват работещите по проекта експерти. Дебютът е насрочен за октомври,  като амолетът ще лети на ниски скорости, за да провери дали моделът ще остане стабилен. Серийната версия обаче няма да влезе в експлоатация поне до 2040 г., твърдят източници пред CNN.

Идеята за високоефективен V-образен самолет, който да превозва своите пътници и товари в крилете си, принадлежи на Юстус Бенад, който е студент в Техническия университет в Берлин. Тя е доразвита от Техническия университет в Делфт, Холандия. От KLM откриват проекта и осигуряват финансиране.

Самолетът ще използва най-икономичните реактивни двигатели, които съществуват, заявяват от KLM. Той ще може да бъде адаптиран и да има изцяло електрическа версия.