Евтин сензор открива развалена храна в магазина | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Евтин сензор открива развалена храна в магазина
Getty Images/Guliver Photos

Евтин сензор открива развалена храна в магазина

Специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин преносим сензор, който "казва" дали храната в магазина или хладилника е безопасна.

10 261
Приспособлението, състоящо се от модифицирани въглеродни нанотръби, функционира, като отчита газовете, отделяни от гниещи храни, като например месо, съобщи сайтът Гизмаг, цитиран от БТА.

Сензорът предоставя много по-точна информация за безопасността на храната, отколкото обозначения върху опаковките срок на годност.

Специалистите са тествали сензора върху четири вида месо - свинско, пилешко, треска и сьомга.

Изследователите са установили, че и четирите вида месо запазват свежестта си в хладилник четири дни.

Без охлаждане и четирите проби са започнали да гният, но с различно темпо.

Това не е първият по рода си сензор, който открива признаци за разваляне на храната.

Предимството му обаче е, че за разлика от други подобни приспособления е малък, преносим, евтин и лесен за производство.

Сензорът може да помогне на само за откриването на развалени продукти, но и за намаляването на хранителните отпадъци.

"Хората постоянно изхвърлят храна, смятайки, че е развалена, докато тя всъщност все още е годна за консумация", казва Тимъти Суагър от изследователския екип.
Евтин сензор открива развалена храна в магазина

Евтин сензор открива развалена храна в магазина

Специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин преносим сензор, който "казва" дали храната в магазина или хладилника е безопасна.

10 261 Getty Images/Guliver Photos
Приспособлението, състоящо се от модифицирани въглеродни нанотръби, функционира, като отчита газовете, отделяни от гниещи храни, като например месо, съобщи сайтът Гизмаг, цитиран от БТА.

Сензорът предоставя много по-точна информация за безопасността на храната, отколкото обозначения върху опаковките срок на годност.

Специалистите са тествали сензора върху четири вида месо - свинско, пилешко, треска и сьомга.

Изследователите са установили, че и четирите вида месо запазват свежестта си в хладилник четири дни.

Без охлаждане и четирите проби са започнали да гният, но с различно темпо.

Това не е първият по рода си сензор, който открива признаци за разваляне на храната.

Предимството му обаче е, че за разлика от други подобни приспособления е малък, преносим, евтин и лесен за производство.

Сензорът може да помогне на само за откриването на развалени продукти, но и за намаляването на хранителните отпадъци.

"Хората постоянно изхвърлят храна, смятайки, че е развалена, докато тя всъщност все още е годна за консумация", казва Тимъти Суагър от изследователския екип.