Huawei планира да инвестира един милиард долара в научни изследвания и разработка на технологии за автономно управление и електрически автомобили, заяви ротационният председател на компанията Ерик Сюй по време на среща на върха на глобалните анализатори, организирана от китайския технологичен гигант, предава БНР.

Ерик Сюй заяви, че настоящата технология на Huawei за самоуправляващите се превозни средства е надминала технологията на американската Tesla, отбелязвайки, че автомобилите на китайската компания могат да пътуват без никаква човешка намеса или упътване над 1000 км. Той добави, че бизнесът с електрически превозни средства (EV) ще процъфтява, дори ако компанията не навлезе на световния пазар, при условие че печели средно 10 000 юана годишно от всяка кола, продавана в страната.

Нахлуването на Huawei в EV технологията е една от няколко ключови теми, обсъдени от Ерик Сюй по време на срещата на върха, където той засегна темата и за напредъка на компанията в областта на 6G телекомуникационните технологии и тяхната достъпност за обществеността.