На фона на продължаващите американски санкции срешу Huawei, които отрязаха достъпа на компанията до услугите и приложенията на Google за Android, китайците усилено разработват собствени алтернативи. Скоро ще имат и отговор на Google Maps, разкрива информация на Reuters. Според изданието Huawei е сключила споразумение да използва в своите смартфони услугите и картите на TomTom, предава Mobile Bulgaria.

Новината беше потвърдена от говорител на холандската компания, който посочва, че сделката е била сключена преди време, но той отказа да сподели повече подробности около условията. Това означава, че Huawei ще може да използва картите, информацията за пътната обстановка и другите услуги на TomTom в бъдещите си смартфони.

Китайците работят усилено да намалят зависимостта си от американски технологии, като при някои продукти успяха да ги заменят с такива от местни или други регионални доставчици от Япония и Тайван. Ходът се вписва и в бъдещите планове на TomTom, които искат да се отдалечат от продажбата на устройства, за да се фокусират върху бизнеса с дигитални услуги.