Илон Мъск заяви в Twitter, че първият тунел на неговата компания The Boring Company на практика е готов и ще бъде открит на 10 декември, предава "Ройтерс". Тестовото съоръжение има дължина от 2 мили или малко над 3 километра, като е разположено под Лос Анджелис и свързва офиса на SpaceX с дома на Илон Мъск.

Вижте как изглежда тунелът >> >> >>

Според милиардера трафикът в градовете "смачква душите на хората" и губи много ценно време и пари. Мъск смята, че изграждането на система от тунели под големите мегаполиси може да намали значително задръстванията на автомобили.

Концепцията на Мъск предвижда по тунелите да се движат бързи електрически платформи, върху които всеки да паркира своята кола. Шофьорът на автомобила ще може лесно да избере локацията, на която да излезе на повърхността.

Засега властите на Лос Анджелис се отнасят благосклонно към идеята на милиардера и са му предоставили разрешение да строи тунели. За разлика от традиционните подземни съоръжения, те ще имат сравнително малки размери и ще може да поддържат вакуумна среда, за по-бързо ускорение и предвижване.

По думите на Мъск, пътят до офиса преди му отнемал почти час, а сега - едва за 2 минути.