ЦЕРН има планове до 2040 г. да пусне в експлоатация най-големия андронен колайдер в света, коато да е разположен в тунел с дължина от 100 километра. Известният предприемач и основател на  SpaceX и Tesla предлага да построи подземното съоръжение за близо двойно по-ниска цена, съобщава CNET.

Мъск е собственик на The Boring Company, която се занимава с изграждането на тунели, свързани с проекта за бърз подземен транспорт на милиардера. До сега има изграден само един тунел - от жилището на Мъск до неговия офис.

Директорът на ЦЕРН, Фабиола Джаноти, е разговаряла с Мъск относно предложението му. По данни на европейската агенция само изграждането на тунела за новия 100-километров колайдер ще струва 5,7 милиарда евро. Шефът на SpaceX обаче е дал цена с няколко милиарда евро по-ниска.

Разговорът е протекъл накратко, като предложението на мъск не е било отхвърлено. В ЦЕРН обаче съществуват притеснения дали то е реалистично. The Boring Company на практика няма голям опит в изграждането на тунели, което също може да доведе до непредвидено оскъпяване на проекта.

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider - FCC), като проектът за него се разработва от 2014 г. Цялата цена на съоръжението е около 9 милиарда евро и именно изграждането на тунела заема най-голямата порция от предвидената сума. Според някои източници Илон Мъск е в разговор с ръководството на ЦЕРН още от миналата година и ако се окаже сериозен в предложението си, то е много вероятно именно той да изгради тунела на бъдещия колайдер.

Подобно на Големия андронен колайдер той ще се намира в близост до Женева, като самото съоръжение ще е разположено на територията на Швейцария и Франция. Бъдещият кръгъл колайдер обаче ще има секция, която ще трябва да мине под водите на Женевското езеро и покрайнините на известния швейцарски град.