Илон Мъск използва Twitter, платформата, която той вероятно скоро ще притежава, за да направи някои предположения за изхода от руската инвазия в Украйна. Според най-богатият човек на планетата рискът от ядрен апокалипсис не е за подценяване.

"Ако Русия е изправена пред избора да загуби Крим или да използва ядрени оръжия на бойното поле, те ще изберат второто", написа изпълнителният директор на SpaceX и Tesla.

"Западът вече санкционира Русия по всички възможни начини, така че какво повече им остава да губят?", допълни милиардерът.

"Ако ние отвърнем на ядрения удар на Русия, те ще ни унищожат с ядрено оръжие и тогава имаме Трета световна война", добави той.

"Независимо дали на някого му харесва или не, Крим се възприема от Русия като неделима част от Русия", продължи Мъск в Twitter. "Крим също е от критично значение за националната сигурност на Русия, тъй като е тяхната южна военноморска база. От тяхна гледна точка загубата на Крим е все едно САЩ да загубят Хавай и Пърл Харбър."

"Ако Русия бъде изправена пред унищожаване на армията им и пълно поражение от НАТО, те ще използват ядрени оръжия", отбеляза той, "тогава НАТО ще отговори с ядрени оръжия и с цивилизацията е свършено".

Мъск той последва предупреждението си с нетактична шега.

"Но, хей, погледнете от добрата страна! Поне Русия няма да получи Крим при този сценарий. А вие можете да се утешите с тази мисъл, докато гледате как се издигат гъбените облаци."

Това не е първият път, в който Мъск предупреждава от риск в избухването на Трета световна война. Позицията му, че трябва да се направят компромиси с Русия му навлече редица критики от последователите му.