Спътниковата комуникационна система Starlink ще продължи да работи безплатно в Украйна въпреки разходите на SpaceX, заяви основателят на компанията Илон Мъск.

"По дяволите с това... Въпреки че Starlink все още губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме украинското правителство безплатно", написа бизнесменът в Twitter.

В началото на октомври Мъск заяви, че SpaceX е похарчила 80 млн. долара за доставка и поддръжка на терминалите Starlink в Украйна и че до края на годината разходите на компанията ще надхвърлят 100 млн. долара.

На 14 октомври Си Ен Ен съобщи, че SpaceX е изпратила писмо до Министерството на отбраната на САЩ. В него компанията заявява, че не може да продължи да финансира сателитната мрежа Starlink за Украйна и моли Пентагона да поеме финансирането на системата. Според SpaceX разходите за експлоатацията на Starlink в Украйна ще достигнат 124 млн. долара до края на годината.

В същото време в телевизионния репортаж се посочва, че около 85 % от 20 000 терминала на Starlink в Украйна са били изцяло или частично платени от Полша, Обединеното кралство и САЩ, както и от краутфъндингови кампании и неправителствени организации. По данни на Си Ен Ен те са заплатили и около 30% от услугите за постоянна интернет връзка.

Коментирайки статията на Си Ен Ен, Мъск заяви, че SpaceX не иска възстановяване на предишни разходи за Starlink за Украйна, но и че не може да финансира системата "за неопределено време".

Пентагонът потвърди, че е получил писмо от SpaceX. Говорител на министерството заяви, че агенцията работи "за намиране на решения за въоръжените сили на Украйна". Белият дом заяви, че проучва възможни варианти за подпомагане на Киев при осигуряването на сателитни комуникации.