Австралийският стартъп EOS Space Systems съобщи, че най-накрая е завършил изграждането на мощен лазер, способен да пренасочи опасните космически боклуци извън орбитата на нашата планета. Любопитното е, че апаратът може да бъде ефективен дори и от повърхността на Земята.

Разработката е отнела седем години. Според представители на компанията, лазерът може точно да проследява отпадъците, които обикалят около планетата ни от обсерваторията Mt. Stromio в Австралия. Това е впечатляващо, като се има предвид, че боклуците могат да се движат със скорост до 17 500 мили в час.

Ако наистина работи добре, новото изобретение може да направи пространството в орбита по-безопасно за спътниците и най-вече за астронавтите. Така няма да са необходими и допълнителни, рискови мисии по почистване.

Системата всъщност е изградена от два лазера. Първият, по-слаб ярко оранжев лъч, се фокусира към конкретни парчета космически боклуци и помага на другия да насочи мерника си. Тогава вторият лазер, далеч по-мощен от първия, изхвърля обекта извън орбита.

"Това е уникален тип лазер", заяви изпълнителният директор на EOS Systems Бен Грийн. "Той ще ни позволи да приложим много мощни лъчи за преместване на отпадъците в космоса и да направим навигацията много по-лесна и безопасна", коментира още мениджърът.