SpaceX успешно изстреля астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon-9. По този начин САЩ успяха да изпратят американци в Космоса със собствени технологии и от родна земя за пръв път от 9 години.

Вижте снимки от изстрелването >> >> >>

Президентът Доналд Тръмп бе на ракетната площадка и наблюдаваше историческия старт. Това бе и първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания.

"Истински гении, никой не прави това като нас", заяви Тръмп, като добави, че постиженията на САЩ в Космоса ще бъдат "едно от най-значимите неща, които някога сме правили". Президентът допълни, че това е "само началото".

Първата степен на ракетата Falcon-9 успешна се приземи на платформа в океана. Приземяването на първата степен позволява съхранението на ценните двигатели и вече значително намали цените на полетите в Космоса.

Втората степен също се отдели успешно, след което астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се свързаха с наземния контрол и благодариха за безаварийния полет.

Астронавтите Хърли и Бенкен облякоха лъскавите си чернобели космически костюми с помощта на техници с черни маски, ръкавици и черни качулки, изглеждащи като нинджи.

Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на космическия кораб Crew Dragon

Снимка: SpaceX

Преди да тръгнат за площадката за изстрелване с високопроходим автомобил на Tesla, другата компания на Мъск, Бенкен показа прегръдка, отправена към 6-годишния му син Тео и го попита: "Ще слушаш ли мама, ще направиш ли живота й по-лесен?". Хърли пък изпрати въздушна целувка на 10-годишния си син и съпругата си.

От 2011 до сега САЩ бяха принудени да изпращат астронавти с руската система "Союз". След пенсионирането на космическата совалка Вашингтон се оказа без космически кораб и ракета, достатъчно безопасна за полети с хора на борда. SpaceX постигна значим успех и само за няколко години успя да превърне Falcon-9 в една от най-сигурните ракети. Компанията на Илон Мъск изпревари и Boeing, които също подготвят свой космически кораб за полети с хора в Космоса.