Създадена е нова система, базирана на изкуствен интелект и машинно обучение, която казва на защитниците на дивата природа къде е възможно да се появят бракониери. Тя се нарича PAWS (Protection Assistant for Wildlife Security).

Изкуственият интелект използва данни за бракониерство от системата SMART (Spatial Monitoring and Reporting Tool), която е разработена от Световната фондация за дивата природа (WWF) и е с отворен код. Тя не само предупреждава къде ще се появят следващите бракониери, но и предоставя ефективни маршрути на рейнджърите, назначени да опазват животните от тези нарушители.

Повече за нея наскоро разказа проф. Милинд Тамбе пред National Geographic. Ученият е съосновател на Центъра за изкуствен интелект в обществото на САЩ (CAIS) и директор на Центъра за изследване на изчисленията и обществото към Харвардския университет. Тамбе и екипът му за първи път са изпробвали PAWS през 2014 г. в Националния парк на кралица Елизабет в Уганда, Африка. В парка се намират различни застрашени видове, както и хиляди капани и примки, поставени от бракониери.

Нещо повече, паркът от 2000 квадратни километра разполага само с около 100 рейнджъри, които да го патрулират. PAWS работи, като първо разделя площта на парка на отделни квадрати от 1 километър, след което определя рисков фактор за всеки квадрат въз основа на това къде са били открити примките и капаните преди това. Тези данни пък се събират от десетилетие чрез SMART.

След това изкуственият интелект предлага маршрути за патрулиране през районите с най-висок риск. Тези предложения се променят с течение на времето, тъй като бракониерите се адаптират към действията на рейнджърите.

Но както всички системи за машинно обучение, PAWS се ограничава от качеството на данните, които получава. Ето защо системата се нуждае от още подобрения в бъдеще. Чрез партньорства с WWF и други природозащитни организации, Тамбе се надява да внедри PAWS в около 600 защитени зони по целия свят, както и да разшири обхвата си, за да предпазва морските обитатели.

Незаконната търговия с животни е глобален проблем. Той е на стойност от 8 до 10 милиарда долара годишно, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). Според статистиката, в началото на 20-ти век над 100 000 тигри са се разхождали из цяла Югоизточна Азия. Днес, поради комбинация от загуба на местообитания и агресивно бракониерство, в природата остават по-малко от 4000. Популациите на носорози са били унищожени по подобен начин.