Система с изкуствен интелект, създадена още през 2013 г. с друга цел, се оказа доста добра в откриването на рак при хората. Любопитно е, че първоначалната идея на изобретението е била да разпознава различни видове сладкиши.

Машината, наречена "BakeryScan", е дело на японския инженер по компютърни системи Хисаши Камбе. Тя все още съществува и може да бъде закупена за около 20 000 долара в помощ на пекарните.

Историята е претърпяла по-вълнуващо развитие, когато лекар от Центъра за медицински изследвания "Луи Пастьор" в Киото осъзнал, че умният инструмент може да се използва и за съвсем различна цел. Става дума за разпознаване на раковите клетки в микроскопски диапозитиви.

Лекарят изглежда е бил прав, защото адаптираният за целта изкуствен интелект се е оказал изключително ефективен. Сега системата може да се похвали с 99 процента точност при диагностицирането на злокачествени образувания.

Новата версия на инструмента се нарича Cyto-AISCAN. Тя може да бъде адаптирана и за разграничаване на различните видове лекарства в болниците.