Според скорошно проучване изменението на климата, причинено от въглеродния диоксид, ограничава способността на Земята да се самопочиства в горната си атмосфера, което прави така, че обекти в близка орбита, включително сателити, да изпитват по-малко съпротивление и да остават в орбита по-дълго.

На пръв поглед това може да е страхотна новина за производителите на сателити, които искат функциониращи кораби да останат в орбита възможно най-дълго. Но има една уловка.

Неспособността за самопочистване - резултат от излишния CO2, който разяжда плътността на горните слоеве на атмосферата - също означава, че замърсяващите, опасни космически отпадъци също остават в орбита за по-дълго време, защото няма да падат и да изгарят.

"Космическите отпадъци се превръщат в бързо нарастващ проблем за сателитните оператори поради риска от сблъсъци", каза в изявление Ингрид Кносен, научен сътрудник в British Antarctic Survey.

Проучването, публикувано в списанието Geophysical Research Letters,изследва промените настъпили в мезосферата и термосферата - най-високите слоеве на нашата атмосфера. Те се простират на височини от 60 до 800 километра и приютяват мнозинството от сателитите в орбита, включително и Международната космическа станция (МКС).

Оказва се, че за последните 50 години частици CO2 изсмукват ограничената налична топлина там и атмосферата се свива и охлажда. Ако това продължи, фините микрочастици и боклуци могат да се натрупат и окажат пагубни за сателитите.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО