Израел и Съединените щати проведоха успешен тест на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана Arrow 2, като проведоха стрелба по симулирана ракета с голям обсег над Средиземно море, предава Times оf Israel.

Системата успешно прихвана целта, която наподобява най-добрите и способни балистични ракети на Иран.

На практика ПВО системата може да се използва и като противоракетна отбрана, твърди производителят на Arrow 2, Israel Aerospace Industries.

"Тестът може да бъде описан само с една дума: перфектен", каза Моше Пател, отговарящ за противоракетните програми на Израел.

"Ние винаги ще бъдем една крачка пред нашите врагове и ще защитавим израелското небе от всяка заплаха", заяви Бени Гантц, който е министър на отбраната на Израел.

Специалистите описват системата Arrow 2, като една от най-способните противовъздушни комплекси в света. Тя е много по-добра във свалянето на развити балистични ракети, спрямо американските си еквиваленти.

Arrow 2 е хиперзвукова ракета и може да сваля дори ракетите на съветски ПВО системи, като С-200.

За характеристиките на най-съвременния вариант на Arrow 2 се знае малко, но ракетата се разработва от над 30 години и постоянно се подобрява. Първоначално тя е предвидена да сваля ракетите "Скъд" на Ирак, но по-късно еволюира. Сегашната ѝ цел е да предпази Израел от най-модерните ракети на Иран.