За пореден път напрежението между САЩ и Иран расте, след като Вашингтон обвини Техеран за атаките с дронове над рафинерия в Саудитска Арабия. Макар нападението да завърши без човешки жертви, то нефтената индустрия на арабското кралство бе разклатена.

Говори се, че Рияд може да отвърне на Иран, макар и не задължително военно. Двете страни нямат сухоземна граница, което предполага, че евентуални военни действия биха се извършвали основно по въздух. Вече сме представяли с какво разполагат военновъздушните сили на Техеран, затова е видим с какво имат саудитците.

Вижте как изглежда ВВС на Саудитска Арабия >> >> >>

Военните анализатори изтъкват, че военният бюджет на Саудитска Арабия е третият най-голям в света и изпреварва тези на Русия, Индия, Франция и Великобритания.

Освен това арабското кралство разполага с огромно количество от най-модерните западни бойни системи. Експертите обаче посочват, че нивото на мотивацията и подготовката на персонала е ниско, което понижава оперативната способност на армията на Саудитска Арабия. Такава е и ситуацията във ВВС.

Преди две години Eurofighter Typhoon се разбива в планини в южната част на страната, различни инциденти се случват и с F-15. Пилотите на теократична монархия често бомбардират цивилни обекти в Йемен, което води до една от най-големите хуманитарни катастрофи на този век. На хартия обаче всичко изглежда перфектно. Ето с каква техника разполага ВВС на Саудитска Арабия:

F-15E Strike Eagle - 167 броя + още 25 поръчани самолета

F-15E Strike Eagle

Снимка: Wikimedia

F-15E Strike Eagle е най-способната версия на F-15. Тя се отличава по това, че може да нанася удари по земята - включително и с ядрени бомби. Самолетът може да носи цели 10 400 килограма въоръжение - основно ракети и бомби. Бойният радиус е 1300 км, но може да бъде увеличен до 3900 с външни резервоари. Двигателите са два, а максималната скорост е около 2 700 км/ч.

Самолетът разполага с модерни радари, които повишават ефективността му.

F-15 Eagle - 61 броя 

F-15 Eagle

Снимка: Wikimedia

F-15 Eagle е един от най-способните тежки изтребители в света, чиято цел е завоюване на въздушното пространство. Двигателите са два, а максималната скорост е около 2 700 км/ч. Конструкцията може да издържа на натоварвания не повече от 9G, а скоростта на изкачване е 254 метра в секунда.

Самолетът има 11 пилона за закачане на въоръжение, което е съставено изцяло от ракети въздух-въздух, а максималното му тегло надхвърля 7 000 килограма. Монтирано е и 20-милиметрово автоматично оръдие "Гатлинг" с 940 патрона. Бойният радиус е 1800 км.

Eurofighter Typhoon - 53 броя 

Eurofighter Typhoon

Снимка: Wikimedia

Това е съвместен германо-британски изтребител, който има два двигателя и мултифункционални способности.

Първият полет е направен в средата на 90-те, но самолетът е разработван до началото на новия век. Той е създаден да е много маневрен и да може да се справя както с наземни, така и с въздушни цели.

Максималната скорост е 2495 км/ч, а самолетът може да носи 9 000 килограма въоръжение.

Радарът е пулсово-доплеров и може да следи няколко цели едновременно. Бойният радиус е над 1000 километра.

Panavia Tornado - 81 броя

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Panavia Tornado е двуместен реактивен изтребител, проектиран и произвеждан от Германия, Великобритания и Италия. Той се отличава с променлива геометрия на крилата и възможност за нанасяне на удари по наземни и въздушни цели.

Максималната скорост е 2300 км/ч, а бойният радиус е 1390 км. Самолетът може да носи 9 000 килограма въоръжение. Макар Саудитска Арабия да не разполага с ядрено оръжие, Tornado също може да носи такова.