Ескалацията на напрежението между Израел и Палестина за пореден път показа колко взривоопасна е ситуацията в Близкия Изток. Но докато Тел Авив успява да нанася безпрепятствено въздушни удари, то ракетите на Хамас рядко достигат целите си в Израел. Причината - системата "Железен купол".

Вижте как изглежда системата "Железен купол" >> >> >>

Съвсем наскоро Израел оповести, че противоракетния щит "Железен купол" е прихванал около 90 процента от изстреляните откъм Газа над 1800 ракети. Процентът можеше да е по-висок, ако Хамас не използваше тактиката на залповия огън, който увеличава шанса някоя ракета да премине през бариерата. Как се стига до тези резултати?

От създаването си Израел залага на високотехнологична и силна армия. За инвестиции във военното дело не са пестени ресурси и сили, като въпреки малкия си размер страната успява да изгради силен военно-индустриален комплекс. Тел Авив произвежда автомати, ракети, танкове, дронове и дори се сдобива с ядрено оръжие.

През 2005 година генерал Дани Голд, решава да стартира програма, която да направи Израел не просто военна супер сила, но на практика неуязвима за противниците й. До тогава основната заплаха са балистични ракети с малък обсег, които трябва да прелетят само няколко десетки километра, за да нанесат сериозни поражения.

Разработката е поверена изключително на израелски компании, като Rafael и софтуерната фирма mPrest Systems.

Целта е създаването на най-добрата противоракетна отбрана (ПРО) в света. Тя трябва да е с много висока точност и бързина на действие, тъй като ракетите на палестинците няма да прекарат много време във въздуха, преди да ударят целите си.

За целта са изградени мощни радари, покриващи гъсто територията на Израел и съсредоточени особено около ивицата Газа и Западния бряг. Команден център контролира работата на разпръснатите ракетни установки.

Ракетите-прихващачи са изключително бързи и се изстрелват към бързо изчислена точка, в която се предполага, че ще премине вражеската ракета. Ако ракетата случайно изпусне тази точка, то тя започва да следи ракетата и се взривява успоредно до нея.

Големия коз на Израел се крие именно в управляемостта на ракетите, използвани от противоракетната отбрана.

За високата успеваемост помагат не само радарите, бързите твърдогоривни ракети Tamir, но и създадения софтуер и алгоритъм.

Резултата е, че "Железният купол" може да сваля ракети, изстреляни от самоходните системи "Катюша" и "Град", както и да унищожава снаряди.

Тестовете приключват около 2011 година, когато системата застъпва на бойно дежурство.

Докато тя е изцяло израелска разработка, голяма част от финансирането й идва от САЩ, където Конгресът гласува военни помощи за Израел. Няма точни данни за цената на разработването на "Железния купол", но се предполага, че Тел Авив е отделил около 1 милиард долара, а САЩ са дали $ 200 милиона. Цената на една ракета-прихващач е около 80 000 долара.

На фона на намалените с над 90% удари по територията на страната тези разходи са малки.

Успехът на "Железния купол" кара Израел да започне да предлага своята система и на други страни. Към този момент с нея са се въоръжили Азербайджан, Румъния, Индия и САЩ.

Поради възможността да прихващат ракети с малък обсег и развитието на балистичната програма на Иран, Тел Авив подготвя допълнителни варианти на "Железен купол". Някои от тях ще са снабдени с лазери, вместо с ракети, но информацията все още е твърде малко.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО