С напредването на Втората световна война, американците решават, че трябва да пратят солидни войски в Европа. Датата за десанта в Нормандия е определена, но междувременно конструкторите и плановиците обсъждат създаването на голямо количество нови оръжия.

И докато някои от тях влизат на въоръжение, други остават само на ниво прототипи. Именно такава е историята и на най-тежкият танк, създаден в САЩ.

Целта му е била да премине през немската укрепителна линия "Зигфрид" и да е гръбнакът на американската инвазия в Япония. Нито едно от тези събития обаче не се реализирало, а от Т28 били построени само 2 бройки.

Вижте как изглежда най-тежкият американски танк >> >> >>

Теглото на американския танк е почти 100 тона. Профилът е нисък, защото танкът е без купол и по същество се доближава до самоходно оръдие. Основното въоръжение пък е 105-милиметрово оръдие - същото, като на концепцията ТV-1. То е избрано, защото е имало много добри характеристики в употребата му срещу бетонни укрепления.

За задвижването отговаря V8 двигател с 500 к.с., а максималната скорост е едва 13 км/ч. Дебелина на стоманената броня е 30 сантиметра и може да издържа на преки попадения от 88-милиметрови оръдия.

След приключването на войната проектът не умира веднага, но към 1947 година е прекратен заради новите реалности на започващата Студена война. Бавните и трудно подвижни танкове се оказват лесна мишена, а задачата им може да бъде свършена и от тактически ядрен заряд с малка мощност.

САЩ никога не създават толкова тежък танк, макар машините им традиционно да имат по-голямо тегло от съветските танкове.