В средата на 1990-те руски инженери от предградията на Москва решават да създадат аналог на елегантен, но мощен пистолет наподобяващ известната италианска Beretta, която все още се използва широко не само от спецзвената, които оперират в градски райони, но и от офицери, охраняващи държавни лидери, предава Russia Beyond.

И все пак конструкторите решават да направят предстоящото си творение по-мощно и ефективно в близки бойни престрелки. Резултатът надминава дори най-смелите им очаквания, тъй като новопристигналият СР-1 "Вектор" (известен още като "Гюрза" в Русия), веднага е приет от Федералната служба за охрана (хората, които пазят руските президенти), но също така е забранен в САЩ поради драстична огнева мощ.

Вижте как изглежда пистолетът >> >> >>

Новият пистолет е проектиран за по-мощен 9х21-мм патрон, който му дава предимство пред съществуващите 9х19-мм модели, като европейските пистолети Beretta и Glock 17. По отношение на боеприпасите СР-1 също изпреварва дори дежурните руски пистолети като "Яригин" и "Макаров".

За да бъдем по-конкретни, стандартните бронебойни боеприпаси, използвани от току-що появилия се СР-1, успяват да пробият 30 слоя кевлар - най-широко използваният пълнеж за бронежилетки от 1990-те години. Освен това може да пробие 4-мм лист стомана от 50 м разстояние. Този патрон дава на оперативните лица в защита на руския президент предимство при потенциална престрелка в близки градски пространства.

И все пак с тези предимства идват и недостатъци. Патронът му има достатъчно огнева мощ, за да проникне дори в съвременните бронирани листове, но потенциално може да пробие през врага и да порази минувач.

"Протоколът на Федералната служба за охрана не обръща внимание на възможните проблеми с "приятелския огън". Личната охрана преминава обучения, за да се избегнат подобни жертви, фокусирайки се върху защитата на лидера на държавата на всяка цена. Няма да има нищо повече от вътрешно разследване в случай на неочаквани жертви, без тежки последствия, ако лидерът е добре", казва главният редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски пред Russia Beyond.

Според експерта този излишък от огнева мощ не е проблем за руските офицери при родни условия, но все пак се превръща в проблем по време на чуждестранни пътувания, тъй като в редица държави има забрана този пистолет да се използва на тяхна територия.

"Американците не позволяват на руските спецназ да използват СР-1 на тяхна територия поради огневата му мощ, така по време на чуждестранните пътувания момчетата от Федералната служба за охрана трябва да оперират с 9x19-мм пистолети "Яригин", добави Мураховски.

Ако вземем под внимание ергономията и "визуалните" му (външният вид) качества, трябва да се каже, че това оръжие не е станало еталон за стил и елегантност като италианската Beretta. СР-1 е направен от тежки и грапави метални сплави със "смлени" ъгли. На обикновен стрелец със СР-1 също му липсва скорост в сравнение с човек с Glock 17 или с Beretta поради "дългия" спусък на СР-1.

Междувременно той има огромно предимство пред елегантните "европейци" по отношение на надеждността. СР-1 като AK-47 е създаден да работи при всякакви възможни (и едва ли не невъзможни) условия. Всеки пистолет преминава редица драстични "изпитания в мръсотия". Той трябва да премине оперативен тест, след като прекара час в машина, имитираща пясъчни бури, час в машина, имитираща дъжд и час в "хладилник" със "северни" температури до -65 градуса. Ако пистолетът не издържи нито един от тези тестове, той се утилизира.