На 21 февруари ракетата "Фалкън 9" изведе в Космоса израелския апарат "Берешит", чиято цел е да кацне на Луната. Апаратът изпрати селфи от 37 000 километра, на което се виждат част от корпуса му и Земята. Малко хора обаче знаят, че камерата, заснела уникалния кадър, е разработена от българския инженер Петко Динев, съобщи bTV.

Вече 28 години той живее и работи в Съединените щати, където основава своя компания за производството на индустриални камери.

Българската камера ще направи и първите снимки от лунната повърхност, когато апаратът "Берешит" кацне върху естествения ни спътник. Това трябва да стане на 11 април.

Досега над 500 сателита в орбита снимат нашата планета чрез камерите на инж. Динев. А приложението им не е само в Космоса.

"В сериала "Гейм ъф троунс", който е популярен тук, специалните ефекти са заснети с наши камери. И преди може би около 2 седмици Спилбърг се заинтересува за една от нашите нови разработки, която работи по стандарта "Хай дефинишън" в 60 кадъра в секунда, за някои от неговите филми", обясни инж. Динев.

Той е в преговори с НАСА за използването на негови камери и при първите пилотирани мисии до Марс.