Екип от Китай е направил първата категорична демонстрация на "квантово предимство", използвайки квантов компютър, за да извърши изчисления, които биха били твърде бавни за класическите компютри, съобщава престижният журнал Nature.

Китайските учени са използвали лазерни лъчи за извършване на изчисление, което математически доказано е практически невъзможно на обикновени компютри.

Екипът постигнал в рамките на 200 секунди това, което би отнело над 2 милиарда години или половината възраст от Земята на най-добрите съществуващи суперкомпютри.

Преди около година Google също демонстрира квантово надмощие, но техният квантов компютър реши задача, която може да бъде изчислена и от някои суперкомпютри.

"Показахме, че можем да използваме фотоните, основната светлинна единица, за да демонстрираме квантова изчислителна мощност, далеч отвъд класическия аналог", казва Джиан-Уей Пан от Университета за наука и технологии в Китай в Хъфей.

Той добавя, че изчислението, което те са извършили - наречено проблем за вземане на проби от бозоните - не е просто удобно средство за демонстриране на квантово предимство, но има потенциални практически приложения в квантовата химия и машинното обучение.

С какво се отличава квантовият компютър на китайците. На първо място, той работи при стайни температури. Що се отнася до конструкцията му тя разчита на специални лазери. Китайският квантов компютър фотони и фотодетектори, способни да регистрират единични фотони. Кодирането на информацията се осъществява чрез разпределение на фотоните и измерването на разпределението им.

В крайна сметка, изследването върху бозоните и решаването на уравнението е отнело 200 секунди, вместо 2,5 милиарда години, както би отнело на най-мощния суперкомпютър.

"Това е първият път, когато квантовото предимство се демонстрира с помощта на светлина или фотоника", казва Кристиан Уидбрук, главен изпълнителен директор на стартъп компания Xanadu, опитваща се да създаде квантов компютър в Канада. Целта на компанията е да изгради практически квантови компютри, базирани на фотоника.

Значението на постижението на китайските учени е голямо. Квантовите компютри имат голямо икономическо, научно и военно приложение. По всичко изглежда, че САЩ и американските корпорации ще се състезават с Китай в създаването на практически приложими квантови компютри.