Китай разработва модерна оръжейна технология, предназначена да възпрепятства или унищожава спътници в орбита. За това предупреждават американските разузнавателни служби.

Контраадмирал Майкъл Стюдман е споделил това по време на уеб семинар миналата седмица, съобщава Bloomberg. Той е заявил, че азиатската държава създава оръжия със способности, които варират от "заслепяване и заглушаване до кинетично унищожаване от земята или от космоса".

Това е поредното предупреждение от американски военен служител относно разработването на космически оръжия от Пекин. През април директорът на националното разузнаване публикува доклад, в който се твърди, че изгражданата в момента от Китай космическа станция Tiangong представлява заплаха за САЩ. Там се твърди, че орбиталният комплекс има за цел да "спечели военните и икономически ползи, които Вашингтон е натрупал в космоса."

Докладът също така подробно описва как "поднебесната империя" планира да създаде летателни средства за прихващане или унищожаване на американски сателити. За да не отстъпва, американската армия вече усилено работи по технология за противодействие на подобни китайски изобретения.