Китай разработва нова ракета, която изключително много прилича на космическия кораб Starship на SpaceX. Това стана ясно, след като най-големият производител на ракети в страната CALT (или Китайската академия за технология за изстрелване на ракети) разпространи видео с проекта си.

На кадрите се вижда, че летателният апарат прилича поразително много на този, създаден от космическата компания на предприемача Илон Мъск. А новата суборбитална ракета на азиатската държава, която е в ранните етапи на развитие, има за цел да вози туристи около Земята.

Видеото беше показано в източния град Нанкин като част от честванията на шестия Национален ден на космоса. Още кадри бяха публикувани на китайската социална мрежа Weibo. Приликата веднага бе забелязана, тъй като и самото видео много наподобява материали, разпространявани преди това от SpaceX.

Подобно на Starship, космическият кораб на Китай е голямо летателно средство, способно на вертикално излитане и кацане. Това потенциално му позволява да транспортира хора до други планети.

SpaceX вече проведе няколко безпилотни тестови полета на Starship. За съжаление, голяма част от тях завършиха с неуспех. Компанията на Илън Мъск се надява да отведе астронавти до Луната с космическия кораб още през 2024 година.