Специалисти от китайския Център за опазване и изследване на гигантските панди в Чънду започнаха да използват софтуер за лицево разпознаване, с който разграничават толкова приличащите си муцуни на дивите гигантски панди, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

"Тази система и базата данни ще ни помогнат да съберем по-точна и пълна информация за популацията, разпределението на животните, възрастта им, съотношението между половете, ражданията и смъртните случаи - каза Чън Пън от екипа. - Животните живеят дълбоко в планините и трудно се проследяват".

Както и при другите подобни бази данни, системата ще използва информация от снимки, за да се научи да разграничава едно животно от друго. Общо в нея са въведени 120 000 снимки и 10 000 видеоклипа.

Подобна технология се използва за наблюдаване на други видове мечки, както и на лемури.

Статутът на гигантските панди беше променен от застрашен на уязвим вид през 2016 година благодарение на усилията за опазването им. За десетилетие популацията им нарасна със 17 процента. Положението им обаче още е несигурно, главно заради климатичните промени, които застрашават основната им храна - бамбука.