Китайска компания е създала иновативна система от типа екзоскелет, предвидена за използване от пожарникарите в страната. Чрез нея те ще станат по-силни и издръжливи.

Разработката е на държавния аерокосмически производител China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC). "Екзоскелетната система ще бъде използвана за подобряване способността на пожарникарите да носят тегло до 50 килограма, улеснявайки движенията им в сложна среда, като например в планински райони и в гората", обясняват оттам.

Костюмът тежи само 11 килограма, благодарение на структурата от въглеродни влакна. Според тестовете до момента, екзоскелетът е в състояние да спести на пожарникарите повече от 50 процента от изразходваната енергия, докато помага за изпълнението на редица различни задачи, включително ходене, катерене или носене на тежки товари.

Екзоскелетът е създаден в отговор на призива на Държавния съвет на Китай за национален авариен план за пожарите в горите и пасищата. Всъщност не за първи път виждаме подобна система в действие. Сходен продукт, разработен от същата фирма, позволи на работници по-лесно да преминават през снежния пейзаж, докато взимаха лунни проби от сондата Chang'e-5. Припомняме, че тя кацна във Вътрешна Монголия през декември.

От CASIC са доставили и екзоскелети за употреба в региони с висока надморска височина, където стоките, пренасяни пеша, тежат много повече поради липсата на достатъчно кислород. Това е още един знак, че тези костюми, както с двигател, така и без, стават все по-широко разпространен инструмент за реагиране при различни и сложни ситуации.