Конвенционалните конфликти са се променили, като боевете с нисък интензитет, градски битки и асиметричните военни действия създават нови изисквания към съвременните оръжия.

Именно заради нарастване на значението на градските боеве и информационно/хибридните похвати на водене на военни действия, търсенето на танкове намалява в световен мащаб.

Танкът обаче не бива да се отписва, като към днешна дата се отдава голяма значение на издръжливостта на бронята, тъй като при оръдията и скоростта е постигнато приблизително равенство.

Нашата класация не претендира за 100% обективност, но е съобразена с модерните тенденции в развитието на танковете и опита им на модерните бойни полета.

Вижте как изглеждат най-модерните танкове >> >> >>

 

10. Oplot-M
Започваме класацията си с този съвременен украински танк, който не е за подценяване. По същество Oplot-M е мащабна модернизация на съветския T-80. Украинският танк тежи 51 тона, а основното му оръжие е 125мм гладкоцевно оръдие с боекомплект от 40 снаряда. Зареждането е автоматично, а екипажът се състои от 3-ма души. Твърди се, че динамична защита на танка е по-добра от тази на Т-90. За задвижването отговаря 6-цилиндров дизелов двигател с 1200 к.с., а максималната скорост е 70 км/ч. За жалост, поради недостиг на средства производството на Oplot-M върви с много бавни темпове. Това довежда до бавното навлизане на танка в украинската армия и проблеми с експорта. Към момента единствената друга страна, разполагаща с Oplot-M е Тайланд, като азиатците имат 25 бройки, но първоначалната сделка за 49 танка не е реализирана.

9. AMX Leclerc
Това е основният боен танк на Франция, а в последствие и на Обединените Арабски Емирства. Близкоизточната държава е разположила 70 танка в Йемен, като до сега не е изгубила нито един танк, въпреки че 4 бройки са пострадали, като при най-сериозния инцидент загива шофьорът след удар с ракета Конкурс, но танкът е ремонтиран. Статистиките са в полза на французите спрямо стандартната версия на M-1 Abrams. AMX Leclerc е въоръжен с 120 мм гладкоцевно оръдие. Зареждането е автоматично, а екипажът се състои от 3-ма души. За задвижването отговаря V8 дизелов двигател с 1500 к.с. Максималната скорост е 72 км/ч. Бронята съчетава титаниеви и композитни елементи с динамична защита. Теглото на танка е около 56 тона.

8. Arjun Mk II
Индийците постигнаха забележителен успех с проекта за свой собствен танк. Последното поколение на Arjun разполага с панорамен изглед и възможност за изстрелване на ракети. Точността е подобрена, а при изпитания танкът превъзхожда значително руския Т-90. При разработката са помагали и израелците от Elbit, а бронята е значително подобрена спрямо първото и второ поколение. Основното оръжие на танка е 120мм, но има версии и с 130 мм. Двигателят е с мощност от 1500 к.с., а за радост на екипажа танкът разполага с въздушно окачване, което подобрява значително комфорта. Индийците планират да се сдобият със 124 бройки от Arjun Mk II. Недостатък е факта, че зареждането не е автоматично, а екипажът се състои от 4 човека. Освен това танкът тежи около 70 тона, а заради въздушното окачване поддръжката му е по-скъпа.

7. Merkava Mk 4M Windbreaker
Освен със своята надеждна броня, най-новият танк на Израел разполага и с активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Тази защита е ключова, защото предишното поколение на танка търпи загуби от ракетите на Хизбула. Танкът се доказва в битки, като успешно са прихващани РПГ-29 и Корнет. Системата показва и мястото, от което са изстреляни ракетите, за да може опасността да бъде бързо неутрализирана. Оръдието на танка е гладкоцевно 120 мм, а екипажът е от 4 човека, защото система за автоматично зареждане липсва. Вътрешността е просторна, като на теория танкът може да превозва и други пътници. За задвижването отговаря V12 дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. Merkava Mk 4M Windbreaker тежи малко над 65 тона и може да се движи с 64 км/ч.

6. Challenger 2
Британците са успели да създадат един от най-добре бронираните танкове. Challenger 2 е участвал в бойни действия в Ирак, като е била загубена само една бройка - и то след "приятелски" огън от друг Challenger 2. Практиката е доказала, че танкът може да оцелее и след 10 удара от РПГ. Един Challenger 2 дори е успял да оцелее след 70 удара от РПГ край Басра. При дизайна на танка британците са решили да го направят с такава форма, че да е по-трудно уловим от радарите. Освен със своята броня, танкът е уникален и с това, че е оборудван с 120 мм нарезно оръдие. Екипажът е от 4 човека, защото няма автоматично зареждане. Задвижването става от 26.6-литров V12 дизелов двигател с 1200 к.с. и 4126 Нм въртящ момент. Танкът тежи между 75 и 80 тона, а максималната скорост е 60 км/ч.

5. M1A2 Abrams SEPv3
Това е най-модерната разновидност на класическия американски танк, която трябва да започне да се експлоатира от тази година. Основните разлики с предходните ъпгрейди са свързани със защитите от мини и заровени бомби, които често се използват в Близкия изток. Освен традиционните елементи, бронята на танка включва и плочи от обеднен уран. Тази комбинация се оказва толкова успешна, че танкът издържа и удари на американски снаряди с обеднен уран. Оръдието е гладкоцевно 120 мм, а екипажът е от 4 човека. За задвижването отговаря газотурбинен двигател с 1500 к.с. и възможност за работа с дизел, керосин и бензин. Моторът е много тих, но въпреки това има много силна топлинна следа, което е слабост в някои ситуации. Трябва да се отбележи, че във войната в Йемен Саудитска Арабия губи няколко бройки Abrams, които обаче са от по-стари модификации, които не са защитени особено добре срещу РПГ-29. Танкът тежи 65 тона.

4. Altay
Един от най-модерните танкове в света е турски и ще влезе на въоръжение през следващата година. Разработката на танка е струвала над 1 милиард долара, като е имало трансфер на технологии с Южна Кория. Турция планира да закупи 1000 бройки от своя "национален танк". Altay разчита на композитна броня, но все още не се знаят подробности. Основното оръдие е 120 мм гладкоцевно, а екипажът е от 4-ма души. Двигателят има мощност от 1800 к.с., теглото е 65 тона, а максималната скорост е 70 км/ч. Интерес към танка са проявили от Азербайджан, Саудитска Арабия, Оман и Пакистан.

3. K2 Black Panther
Това е южнокорейският роднина на турския Altay. Танкът разчита не само на композитна и динамична броня, но има и активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Оръдието е 120 мм гладкоцевно, а боекомплектът е от 40 снаряда. За задвижването отговаря 12-цилиндров дизелов двигател с мощност от 1500 к.с., теглото е 60 тона, а максималната скорост е 70 км/ч.

2. Leopard 2A7+
Германия традиционно е дом на едни от най-успешните танкове в света и дори загубата във Втората световна война не променя това. Leopard 2 е най-модерният немски танк, а последният му ъпгрейд е предназначен именно за военни действия в градска обстановка. Leopard 2A7+ може да издържа на удари от РПГ, като тази разновидност има и най-усъвършенствана броня. Оръдието е 120 мм гладкоцевно, а екипажът е от 4-ма човека. За задвижването отговаря V12 туйн-турбо дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. Танкът тежи 70 тона, а максималната скорост е 72 км/ч. Трябва да се отбележи факта, че Турция използва Leopard 2A4 във войната в Сирия, където обаче има поне 12 унищожени танка, от ракети Фагот и Конкурс. Leopard 2A7+ не е участвал във военни действия, но според експертите има много по-добра броня и не би дал толкова загуби.

1. T-14 Armata
Безспорно това е най-модерният танк в света. Новият руски танк има необитаем купол, като екипажът от 3-ма души е разположен в специална бронирана капсула. Освен че за пръв път са помислили за екипажа, руснаците са инвестирали много в направата на модулната платформа на танка, която ще се използва и при други машини - бронетранспортьори и др. Оръдието на T-14 Armata е 125 мм гладкоцевно, като има възможност да бъде монтирано и 152 мм, което ще може да пробива стомана с дебелина от 1 метър. Това е първият в света танк, който разполага с мощен АФАР радар - подобен на този от ПАК ФА. Радарът работи в комбинация с други системи за активна защита, които осигуряват надеждна защита от гранатомети и управляеми ракети - те трябва да бъдат засичани и унищожавани преди да ударят танка. Бронята на T-14 Armata би трябвало да издържа на удари от всички, съществуващи към момента танкови снаряди. Друго предимство на танка е неговото малко тегло от 48 тона, което го прави много по-бърз и маневрен. За задвижването отговаря 12-цилиндров дизелов двигател с мощност ограничена на 1500 к.с., но с възможност за използване на 2000 к.с. в определени ситуации. Максималната скорост е 90 км/ч. T-14 Armata ще се превърне в основния танк на Руската армия, като от него най-вероятно ще бъдат произведени над 1000 бройки, които ще останат на служба до края на този век, претърпявайки различни модернизации през годините. Една бройка Т-14 Армата струва 3,7 милиона долара.