Ръководената от предприемача Джеф Безос космическа компания Blue Origin предоставя свободно място за първия си полет в космоса с екипаж. Билетът ще бъде пуснат на търг.

"Всеки може да направи начална оферта", гласи съобщение в социалната мрежа Twitter, направено от компанията. Оттам посочват, че този билет напълно ще промени мирогледа на човека, който го получи.

Планирано е пътуването да започне на 20 юли. То ще се осъществи на борда на космическия кораб, наречен New Shepard.

Вижте как изглежда New Shepard >> >> >>

Капсулата е проектирана така, че да може да побере до шест пътника. Тя може да пропътува разстоянието до условната граница между земната атмосфера и космическото пространство, известна още като линия на Карман.

Бъдещият пътник ще трябва да е на възраст от най-малко 18 години, със средна височина и с тегло между 50 и 100 килограма, според условията на Blue Origin. От компанията гарантират безопасността на начинанието, като посочват, че вече са проведени 15 успешни последователни теста на New Shepard.

Новината идва, след като космическата компания на Илон Мъск SpaceX обяви, че трима цивилни пътници ще придружат милиардера и пилот Джаред Айзъкман на безплатно пътуване около Земята. Очаква се това да се случи с космическия кораб Dragon още тази есен.