Британският милиардер Ричард Брансън обяви, че създаденият от неговата компания "Върджин галактик" космически кораб ще извърши първи суборбитален полет до няколко седмици, предаде ТАСС.

"Трябва да извършим полет в близките седмици, а не месеци. След това сам ще полетя в космоса в близките месеци, а не години. По-късно ще започнем да изпращаме други хора в космоса. За нас следващите два месеца ще са много вълнуващи", каза той в интервю за телевизия Си Ен Би Си, което даде в Сингапур.

Запитан дали ще има достатъчно търсене за суборбитални или орбитални туристически полети, Брансън отговори, че ако сега заедно с него в помещението имаше 10 души, 8 от тях биха искали да се отправят в космоса, при условие че това ще е по джоба им.

"Смятам, че мнозина биха искали да станат астронавти и да полетят в космоса. Трябва да построим колкото е възможно повече кораби, за да отговорим на подобно търсене", сподели той.

Си Ен Би Си припомни, че Брансън вложил милиони долари в разработването на космически кораб и че навремето заявил, че ще полети в космоса през април 2018 г

Състоянието си Брансън е направил от звукозаписната компания "Върджин рекърдс", а в следствие става и основният приватизатор на британските железници. Милиардерът е известен и с това, че оглавява компаниите си чрез сложни схеми, свързани с офшорните зони на Карибите, които му спестяват милиони от данъци.