Днес ракетните атаки спрямо танковете са много по-често, отколкото битката на две бронирани машини една срещу друга. Освен това, танковете често се оказват едновременно необходими, но и лесна плячка в превземането на градове. Боевете на открит терен и преминаването през по-малки мостове продължава да има важно значение. Кой тогава е танкът, подготвен най-много за условията на съвременната война?

Изненадващо, отговорът не е свързан със САЩ, Русия или Германия. Репутацията на Leopard-2 бе нарушена при военната операция на Турция в Сирия, а различните вариации на Т-72 или M1 Abrams също страдат от различни проблеми. Наглед перфектният Т-14 "Армата" пък все още не се е доказвал в бой.

В превод от иврит Merkava означава колесница. Танкът е специално създаден, за да се движи бързо по каменистият и пресечен терен на Израел, но и да оцелява по тесните градски улици.

Конструкторите му са обърнали специално внимание на понасянето на ракетни удари. На практика, това е машината, доказала се най-много в условията на съвременната война.

От 1979 година до сега Merkava е подобрявана постоянно. Именно най-новата версия на танка може да съперничи на най-добрите немски, руски и американски бронирани машини. Става дума за Merkava IVM Windbreaker.

Вижте как изглежда израелският танк >> >> >>

На първо време внимание заслужава иновативната модуларна конструкция, позволяваща на тежко засегнати танкове да бъдат ремонтирани бързо и непосредствено на фронтовата линия. Липсата на изход на купола допълнително повишава шансът машината да издържи на ракетни удари.

Освен със своята надеждна броня, най-новият танк на Израел разполага и с активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Тази защита е ключова, защото предишното поколение на танка търпи загуби от ракетите на Хизбула. Танкът се доказва в битки, като успешно са прихващани РПГ-29 и Корнет. Системата показва и мястото, от което са изстреляни ракетите, за да може опасността да бъде бързо неутрализирана.

При конструкцията на Merkava IVM Windbreaker са използвани и иновативни форми и материали, целящи да объркат противниковите термовизьори и радари.

Оръдието на танка е гладкоцевно 120 мм, а екипажът е от 4 човека, защото система за автоматично зареждане липсва. Вътрешността е просторна, като на теория танкът може да превозва и други пътници. Екипажът разполага и с цветни монитори, директно предаващи кадри от разузнавателни дронове.

Merkava IV е проектиран за бърз ремонт и бърза подмяна на повредена броня, с модулна броня, която може лесно да се сваля и заменя. Той също така е проектиран да бъде рентабилен при производството и поддръжката; цената му е по-ниска от тази на редица други танкове, използвани от западните армии.

За задвижването отговаря V12 дизелов двигател с мощност от 1500 к.с. Той може да бъде сменен при полеви условия в рамките на 30 минути.

Merkava Mk 4M Windbreaker тежи малко над 65 тона и може да се движи с 64 км/ч.

През 2020 година ще се появи и новият ъпдейт на танка - Barak. Той ще има добавен изкуствен интелект, намаляващ натовареността на членовете на екипа и помагащ им по-точно да локализират целта и нанесат удари по нея. Заедно с това ще дойде и нов шлем, който да гарантира, че танкистите ще могат да виждат всичко около тях без да излизат от бронираната машина.