Учени от Испанския национален изследователски съвет стигнаха до извода, че преди 1590 години древната цивилизация на маите сериозно е пострадала от катастрофалното изригване на вулкан, съобщава сп. "Протоколи на Националната академия на науките".

Фаталното изригване е било на вулкана Илопанго, което е убило всичко живо в радиус от 40 километра.

Изследователите анализирали ядки от лед, извлечени от ледник в Гренландия. Учените също така провели радиовъглероден анализ на обгорели останки от дървета, открити в отлаганията от пепел на Илопанго. Оказало се, че страшното изригване е станало през 431 година от нашата ера.

Пепелта се е разпространила на площ от седем хиляди квадратни километра, достигайки територията на Гренландия. Слой пепел с дебелина половин сантиметър е покрил тогава територия от два милиона квадратни километра.

Специалистите оцениха изригването на Илопанго като 50 пъти по-мощно от това на вулкана Сейнт Хелън през 1980 година, при което загинаха 57 души. Въпреки че взривът не се е отразил на по-голямата част от развитието на цивилизацията на маите от класическия период, в околността около планината в продължение на много години никой не е живял. Това сериозно е забавило прогресът на маите и може да е довело до по-лесното унищожение на културата и държавата им.