Китайски изследователи разработиха невронна сонда с висока плътност и 1024 канала, с която за първи път в света са постигнали цялостен запис на невронните дейности в мозъка на маймуна от вида макак, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Изследователският екип, ръководен от Дуан Сяоцзе от Пекинския университет, проектира и изработи сондата, наречена Neuroscroll, която изолира едновременно отделни невронни дейности от 1024 гъсто разположени канала по дължината на сондата.

Дължината на сондата може да се регулира от 1 cm до 10 cm, което покрива размери на мозъка, вариращи от тези на гризачи до примати.

Екипът използва сондата, за да постигне едновременно наблюдение на активността на над 700 единични неврона, покриващи цялата дълбочина на мозъка на маймуна макак.

Освен това учените са осъществили стабилен невронен запис в мозъка на плъх в продължение на две години, демонстрирайки отличната биосъвместимост и дългосрочна стабилност на записа на сондата, каза Дуан.

Постижението е публикувано онлайн в списание Nature Neuroscience.

Чън Хъпин, директор на Националния център за биомедицински изображения към Пекинския университет, обясни, че научният пробив осигурява мощен инструмент за едновременно наблюдение на невронните дейности в множество мозъчни области и за изследване на връзката между невронните дейности и поведението.

В близко бъдеще чрез имплантирането на множество сонди ще бъде възможно да се постигне запис на неврони от десетки хиляди канали, което ще доведе до пробив при фундаменталните невронауки и транслационните невронаучни изследвания, като например разработването на интерфейси "мозък-машина", прогнозира Чън.