съобщиха ТАСС и Франс прес. Той заяви това на ежегодния фестивал на киното, музиката и технологиите South by Southwest в Остин, Тексас.

"Строим първия марсиански или междупланетен кораб, който ще е готов за кратки полети към края на първата половина на следващата година", каза Мъск пред телевизия Си Ен Би Си.

При това той отбеляза, че невинаги успява да спази заявените предварително срокове за осъществяване на проектите си.

Вижте снимки на ракетата за колонизация на Марс >> >> >>В случая той не скри, че разчита на общата подкрепа, вдъхновението и добрата воля на американските предприемачи и широката общественост.

"Смятам, че когато построим кораба, ще получим нагледно потвърждение, че по този път могат да тръгнат други компании и държави. Засега те не мислят, че това е възможно, но ако успеем, ще се включат в играта", поясни Мъск.

По-рано той оповести, че целта ще е програмата за колонизиране на Марс да започне през 2022 г. Ръководената от него компания разработва ракета-носител Big Falcon Rocket (BFR), висока 106 метра, с диаметър 9 метра и с полезен товар до 150 тона.

Тя ще може да изведе в космоса междупланетен космически кораб с дължина 48 метра, в който са оборудвани 40 кабини за астронавти. Сред главните отличителни черти на BFR е, че ще е предназначена за многократна употреба.