Армията на САЩ обяви, че е възложила на Microsoft договор за 479,2 милиона долара. Компанията на Бил Гейтс се ангажира да достави прототипи на системи с добавена реалност на американската армия, като целта е те да помогнат в обучението и бойните мисии на войниците, съобщава агенция "Ройтерс".

Армията публикува спечелената от Microsoft обществена поръчка на уебсайта си, за да гарантира прозрачност.

"Технологията за добавена реалността ще осигури на войниците повече и по-добра информация, за да могат те да вземат по-добрите решения", заяви говорител на Microsoft в изявление по имейл.

Според експертите е възможно посредством очила, да бъдат съобщени важни данни на войниците, без те да губят поглед от бойното поле.

Вижте как може да изглеждат военните очила на Microsoft >> >> >>

Те могат да разберат разстоянието до целта, колко патрона имат в пълнителя или дори да видят противниците си оцветени в червено. Анализаторите смятат, че бойните действия ще заприличат много повече на съвременните компютърни игри, в които над целите има маркер, а силуетите на враговете понякога са видими и зад стените.

Очилата за добавена реалност на Microsoft - Hololens бяха доставени преди няколко години на астронавтите на Международната космическа станция. Много е вероятно продуктът, който компанията на Бил Гейтс ще създаде за армията на САЩ, да стъпва върху Hololens.