В опит да намалят размера и консумацията на енергия на LiDAR устройствата, корейски изследователи са предложили ултракомпактен модул, който използва свръхлека нанофотоника, базирана на метаматериали.

Сегашните LiDAR системи - като тези, които се монтират на покрива на превозно средство - са доста големи и донякъде тромави, отбелязва Spatial Source. Но технологията може да бъде значително по-маломерна и да доведе до по-бързи и по-прецизни методи за измерване, предава technews.bg.

Изследователи от Университета за наука и технологии в Поханг, ръководени от професор Юнсук Ро, д-р Инки Ким и докторантът Джехюк Джанг, казват, че технологията може да бъде приложена към LiDAR системи, монтирани в автономни превозни средства, роботи, безпилотни летателни апарати, 3D панорамни камери, платформи за видеонаблюдение и добавена реалност.

"В момента изследователският екип провежда няколко последователни проучвания за разработване на свръхлеки метаповърхностни LiDAR системи", споделя професор Юнсук Ро. "Ако това проучване се окаже успешно, ще можем да произвеждаме ултрабързи и ултрапрецизни LiDAR системи на достъпна цена".

Екипът публикува резултатите от своите изследвания в сп. Nature Nanotechnology. Изследването е извършено в сътрудничество с Френския национален научен институт (CNRS-CRHEA).