Мобилно приложение за деца изпраща скъпоструващи съобщения към секс телефон. За това информира българин, който установил, че сметката на малкия му син е набъбнала до 500 лева. Телефонът на 9-годишното дете бил с родителски контрол и нямало как на него да се записват апликации без одобрение. Влизането в сайтове за възрастни също било технически невъзможно, съобщава bTV.

След проведено разследване, защо има сметка от 500 лева и по какъв начин са били изпращани парите към сайтове за възрастни, бащата установява измамата. Става дума за приложение от типа мирър. То носи името и външния вид на апликацията, която копира, но всъщност има скрит зловреден код.

В случая на телефона на детето имало инсталирана популярна игра за футбол, предназначена за подрастващи. Именно тя се оказала зловредно мирър приложение.

"Разбрах, че има някакъв проблем, когато видях фактурата и видях подробната разпечатка. Установих, че има страшно много натрупани SMS-и с услуга с добавена стойност. Такъв есемес от телефона на детето не е изпращан", разказа бащата пред камерата на bTV.

Но приложението може да изпраща SMS-и без видима следа - става ясно едва като получим фактурата. Свилен се свързва се с мобилния оператор, но получава отказ за среща с експерт за изясняване на случая.

Специалистите предупреждават, че в магазина на Google за приложения ежедневно се публикуват хиляди зловредни копия на известни програми или пък такива, които силно приличат на тях. Макар от технологичния гигант да ги премахват, то това не винаги става с достатъчно бързи темпове.

Според експертите е необходимо да се следи за това, кой е създателят на приложението. Ако той е добре известният и истински такъв - може да се пристъпи към инсталация. Но ако е различен от него, най-вероятно става дума за някакво приложение, криещо капани към потребителите си.