Информационната война е напът да засенчи истинската, на бойното поле. IT-фронтът се оказа не по-маловажен за развоя на битката, а малко със закъснение това разбраха и в Русия.

Москва обмисля създаването на кибервойски, вероятно на фона на всеобщото мнение, че губят информационната война за военната интервенция в Украйна.

Предложението направи заместник-министърът на Министерството на промишлеността и търговията Василий Шпак.

"Би било добре, навярно, без да имам право да давам съвети на Министерство на отбраната, но като предложение - да създадем кибервойски с наши разработчици по разпореждане на държавата, от гледна точка на отбраната и сигурността", заяви Шпак на заседанието на комитета по информационната политика в Държавната дума във вторник, съобщи "Интерфакс".

Според Шпак службата в кибервойските може да стане алтернатива за IT-специалистите и те по този начин да отбият военната си служба.

Въпреки че на официалните представители на МО на РФ често им се налага да отричат едно или друго видео обвинение, представените от тях факти не намират отглас в западните издания и се възприемат като руска пропаганда.

Тогава в отбиването на информационните атаки се включват руски групи за борба с фейковете. И това се оказва не особено продуктивно, защото не съумява да промени общественото мнение, тъй като не достига до публиката отвъд "желязната завеса".

Така, например, ударен от украинската армия руски кораб край Одеса се оказа подпален американски плавателен съд от Сан Диего в новина отпреди две години.

От другата страна на пропагандната барикада е армията на Микайло Федоров, украински вицепремиер и министър на цифровата трансформация, най-младият в кабинета - само на 31 г.

"Докато Русия блокира интернет платформите, Украйна е все по-отворена към света. Защото истината е с нас. И истината винаги побеждава. Благодаря на Илон Мъск, правителството на Полша и групата ORLEN", пише в профила си в Телеграм украинският министър, който благодари за поредното дарение в информационната борба с Русия. Мъск настрои сателитите си Starlink и изпрати цял камион с готови за интернет терминали до Украйна.

"Нашият отбор продължава борбата на цифровия фронт", казва Федоров във видео по повод поредните дарения.

А след като с помощта на компютърни ефекти показа какво може да остане от Париж, ако Русия прегази Украйна, украинската страна направи и промо с Бранденбургската врата, отново в контекста на военната пропаганда.

А понякога няма нужда нито от компютърна техника и анимация, достатъчно е да има статисти. 

В името на победата и двете страни, както е при всяка война, залагат на пропагандата, а този, който овладее информационния поток, на негова страна ще застане и общественото мнение. Затова неслучайно всяка армия си има голям отдел за водене на информационна и психологическа война.

От надиграването по хакерство и правителствено спиране на социални мрежи, канали за видеосподеляне и сайтове по време на сегашната война в Европа засега губи само публиката, която е пристрастна към истината и не приема обяснения като "екстремизъм" и "зловредни домейни" като оправдание за отнемането на медийната си свобода.