Първата налична на пазара система за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI - Brain-Computer Interface), разработена от Synchron, стигна до клинични изпитвания в САЩ. Ако те бъдат признати за успешни, системата ще може да се използва широко и парализираните пациенти ще могат да възстановят контакта си с външния свят.

Първоначално системата Stentrode ще трябва да докаже своята безопасност, както и способността си да работи ефективно с цифрови устройства, без помощта на ръце. По този начин компанията-създател изпреварва своя добре познат конкурент Neuralink на Елон Мъск, който получава повече средства, но все още не е създал напълно своя работещ модел. Миналата година Neuralink набра 205 млн. долара, а Synchron - само 70 млн. долара, но това явно е било достатъчно.

Системите с мозъчно-компютърен интерфейс могат значително да улеснят общуването на хората с увреждания с външния свят. По официални данни, само в САЩ има 5 милиона потенциални потребители на този вид решения. Когато се имплантират, електродите на Stentrode се преместват чрез кръвоносни съдове в мозъка (при Neuralink се имплантират директно в черепа) и системата започва да преобразува мозъчната дейност в електрически сигнали, което позволява на човек да работи с текстови съобщения, електронна поща, да пазарува онлайн или да извършва други сравнително прости задачи.

Synchron уточнява, че досега подобни проекти са получавали одобрения само за краткосрочни сесии от експерименти в лабораторни условия. Но ако новата порция от изпитвания е успешна, програмата ще бъде разширена и пациентите ще могат да използват системите в дългосрочен план. А през следващите няколко години Stentrode вероятно вече ще се продава и свободно на пазара.