Сухопътните войски на България ще се сдобият с нова бронирана бойна машина в близкото бъдеще, която ще замени остарелите БТР-и и БМП-та. Не е напълно ясно кога ще стартира конкурсът и процедурата по закупуването на новата техника, но основните претенденти са ясни, а ние вече ви представихме повечето от тях - финландската "Патрия", швейцарската "Пираня" и немския "Боксер".

Сред основните кандидати обаче фигурира и името на една бронирана бойна машина, произведена в съседна Турция. Това е "комшийската" Otokar Arma. По параметрите изглежда, че тя не отстъпва на западните си конкуренти.

Бойната машина има 6-колесни и 8-колесни версии, като задвижването е на всяко колело и се извършва от американски турбодизелов двигател Cummins с мощност от 450 к.с. Максималната скорост е 105 км/ч, а тъй като бронетранспортьорът е амфибия във вода максималната му скорост е 8 км/ч.

В 6-колесния си вариант машината може да превозва 8 души, а в 8-колесния си - 10. Турците са помислили за комфорта на пътниците и Otokar Arma разполага с хидравлично окачване и климатик.

Вижте как изглежда Otokar Arma >> >> >>

Въоръжението включва 12.7-милиметрова или 7.62-милиметрова картечница, като е възможно и монтирането на анти-танков модул със 105-милиметрово оръдие. Тази година турците създадоха и модули с 25 и 30 мм автоматично оръдие.

Що се отнася до бронята, тя издържа на мини и стрелба с 12.5-милиметрова картечница.

Тази пролет Otokar официално представи 8-колесния вариант на Arma на българските военни по време на международна изложба за отбранителна техника "ХЕМУС 2018". На същото събитие бе представен и конкурента на турците - финландската "Патрия". Според експертите именно двете машини са най-вероятните претенденти за нови бронирани машини на Българската армия.

Обединените арабски емирства са поръчали 700 бройки от Otokar Arma, а Бахрейн - 73. Цената на една бройка зависи от поръчката, но е около 1 милион долара.