Не всеки знае дали е допустимо да включват климатика при отворен прозорец. От една страна, през лятото в жегата често искате да отворите прозореца за допълнителна вентилация. От друга страна, повечето производители предупреждават потребителите да не оставят климатика да работи в този режим (вкл. са заплашени от отпадане на гаранцията). Нека поясним: наистина не бива да отваряте прозорците, когато климатикът работи в стаята и сега ще ви кажем защо.

Как работи климатикът?

За да се обясни защо климатикът не може да работи нормално с отворен прозорец, е необходимо да се разясни накратко принципа на работа на това устройство, поне с няколко думи.

Повечето климатици се състоят от две части, едната от които е в апартамента, а другата отвън. Във всеки от блоковете топлината се обменя между въздуха и фреона, но значението на тази обмяна е различно: В блока, разположен вътре в помещението, студеният фреон охлажда въздуха и той (фреонът) се загрява. Във външното тяло горещият фреон отделя топлина на въздуха на улицата и се охлажда.

Циркулацията на фреона между блоковете осигурява устройство, наречено компресор. По правило той работи периодично, при необходимост. Когато въздухът в помещението се охлади до температурата, определена в работните настройки, компресорът се изключва, за да спести електроенергия. По този начин повечето битови климатици не осигуряват въздушен поток от улицата. Те само организират постоянна циркулация на въздуха в помещението през охлаждащата камера, като едновременно го филтрират през механичното почистващо устройство.

Рециркулационните климатици не влияят по никакъв начин на съдържанието на кислород във въздуха. Поради това може да възникне усещане за задух. В допълнение, има инсталации със системи за снабдяване и възстановяване. Те могат да осигуряват въздух отвън, "проветрявайки" стаята. Но повечето от тези модели принадлежат към индустриалния клас и рядко се монтират в жилищни сгради.

Особености при работата на климатиците при отворени прозорци

Принципът на работа на климатичния блок е идентичен с този, използван в хладилника.

Това означава, че отворен прозорец или прозорец създава точно същия ефект като отворената врата на хладилника.

Този режим на работа води до няколко последствия: Тъй като има постоянен приток на горещ въздух в помещението, релето принуждава компресора да работи непрекъснато. Това увеличава драстично потреблението на енергия и ще се отрази на количествата в сметката за ток по най-неприятен начин. По време на работа моторът на компресора се загрява. Тази топлина се отстранява по време на престой, поради което климатикът е в състояние да работи дълги години без повреди. Но когато работи в непрекъснат режим, моторът няма време да се охлади. Прегряването води до бърза повреда на компресора.

В допълнение към изброените опасности, общи за климатика и хладилника, има още една, която е специфична за това устройство. Въздухът, преминаващ през климатика, се пропуска през филтърна система. В същото време, при постоянна циркулация на едни и същи въздушни маси, натоварването на филтърния блок е минимално, тъй като целият прах се извлича още в първите 1-2 цикъла. Но постоянният поток въздух от улицата осигурява постоянен поток от прах. Така филтърът ще се запуши много по-бързо.

Дори ако използвате климатика в нормален режим, филтрите постепенно ще се запушат. За да може климатикът да продължи да функционира дълго време, е необходимо редовно да го почиствате. За да разберете как се обслужва всеки конкретен модел, ще ви помогне ръководството му с инструкции.

Няколко думи за влиянието на климатика върху здравето

 Освен причините, свързани с риска от повреда на климатика, работата му с отворени прозорци заплашва със заболявания на дихателните пътища. Според законите на физиката охладеният въздух се спуска в ниското, така че в стаята се появява конвекционен цикъл. Горещият въздух, идващ от улицата, отива на нивото на главите, а студът циркулира в пода, охлаждайки краката ви. Ето защо през лятото мнозина хващат настинки и простуда, водещи и до по-сериозни последствия, седейки прекалено дълго в стая с климатик.

Как да се справим с влагата и задушния въздух?

За да бъде в стаята приятно, трябва редовно да се проветрява.

Ето какво препоръчват специалистите за помещения, в които е инсталиран климатик: Вентилирайте според определен график. Отворете прозореца за вентилация за 5 минути на всеки 1-2 часа.

Изключете климатичната система по време на вентилация. Включването и е разрешено само при плътно затворен прозорец. Следвайки тези препоръки, е лесно да се поддържа комфортна среда в стаята. В същото време, климатичната система няма да изпитва прекомерни натоварвания и потребителите й няма да рискуват да настинат или да получат огромна сметка за ток