Четири компании ще събират проби от лунната повърхност за НАСА до 2023 г., като подготовка за мисия на астронавти до естествения спътник на Земята през 2024 г., съобщи ЮПИ, като цитира съобщение на американската космическа агенция.

За пръв път частни компании ще събират проби от космическо тяло.

Избраните компании са "Лунар Аутпост" от Денвър, САЩ, "айспейс Джапан" от Токио, Япония, базирана в Люксембург "айспейс Юръп" и "Мастън Спейс Системс" от Мохаве, Калифорния, САЩ. Всички те имат вече планирани мисии до Луната.

Целта е да се покаже как частните компании събират проби и да се тества правната рамка за предаване на собствеността на взетите проби на Луната, каза Фил Макалистър, директор по развитие на търговските космически полети в НАСА.

"Предстои да се определи как ще събираме този материал. На този етап нямаме планове как физически ще го придобиваме", обясни той.

Целта на НАСА е основно да установи прецедент за събиране на проби по силата на Международния договор за космоса, който позволява на страните по света да извличат ресурси от космически обекти, без да претендират за собственост върху териториите, каза Майк Голд, директор по международните отношения в НАСА. Според него е изключително важно да бъдат разрешени предварително правните и регулаторни въпроси, за да не спъват иновациите и развитието в изследването на космоса.

"Лунар Аутпост", основана през 2017 г., работи по технологии за дългосрочно човешко присъствие на Луната. Тя ще използва за полета си до Луната товарния космически апарат "Блу Муун" на компания "Блу Ориджин" на Джеф Безос. "Лунар Аутпост" работи и по други проекти на НАСА и предложи да участва в събирането на проби само срещу един долар.

Договорите с "айспейс Джапан" и европейския й филиал "айспейс Юръп" са за по 5000 долара всеки. Компаниите ще използват японския космически апарат "Хакуто" са лунната мисия.

"Мастен" ще лети до Луната със свой апарат "Мастен ЕксЕл-1", който е част от търговската програма за лунни доставки на НАСА, с договор за 15 000 долара.

Задачата на четирите компании е да съберат малко количество реголит от лунната повърхност - от 50 грама до половин килограм. Те трябва да покажат на НАСА снимки на събрания материал заедно с информация откъде точно е взет. След това компанията ще предаде собствеността на пробите на американската космическа агенция с договор.