Тоалетните на борда на Международната Космическа Станция са една идея по-сложни от тези, с които сме свикнали на Земята, а отремонтирането им не е работа за кварталния водопроводчик.

Всъщност, оказва се това не е работа и на специалистите от НАСА, които помолили руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" да оправи тоалетните в американския отсек на МКС.

За целта е бил сключен договор, който вече е изпълнен, съобщават руснаците.

Фактът, че американците имат нуждата от Русия, за да оправят своите тоалетни има своята предистория. НАСА никога не е създавала модулна космическа станция за продължително използване. Всъщност американците са проектирали космически тоалетни за последно през 60-те, като дизайнът им не е бил особено успешен. Поради тази причина през 2007 година НАСА купува руска космическа тоалетна за 19 милиона долара, които да монтира в своя отсек. От 2016 година обаче тя не е в експлоатация поради възникнал проблем с канализацията.

От РКК "Енергия" съобщават, че тоалетната в американския сегмент на МКС вече работи изрядно, а астронавтите на НАСА няма да имат никакви затруднения в нейното ползване.