Американската космическа агенция НАСА поръча още три космически апарата "Орион" в рамките на програмата "Артемида", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Локхийд Мартин" сключи договор за доставка на НАСА на три космически кораба "Орион" за мисията "Артемида", се посочва в прессъобщение, разпространено от компанията производител "Локхийд Мартин". От него става ясно също, че в бъдеще е възможно да бъдат поръчани още шест апарата за мисията.

Вижте как изглежда космическият кораб "Орион" >> >> >>

Наследникът на космическия кораб "Аполо" е "Орион". Той е много просторен, като помещението за обитаване е от 9 квадрата. Максималният брой на астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

Корабът има животоподдържащи системи, които могат да гарантират полет с продължителност от 21 дена в космоса. Корабът може да побере и 100 килограма проби от Луната.

НАСА обяви през пролетта на 2019 г. проекта за програмата "Артемида", която включва три етапа. "Артемида 1" предвижда безпилотен полет на "Орион" около Луната и връщането му на Земята. "Артемида 2" ще бъде полет на "Орион" с екипаж до естествения спътник на Земята и обратно. При третия етап "Артемида 3" НАСА планира през 2024-2026 г. астронавти да стигнат до повърхността на Луната, като след това се отправят и към Марс.